HABITEC Technological Center

Architects:
Kusha Ghoreishi
Guillermo Casado

Work team:
Laureano Ramos (Technical Architect)
Noelia Marzal Peña (Engineer)
Alessandro Sannicoló (Engineer)
Ana Belén Pabón (Engineer)

Promoter:
Parque Tecnológico de Andalucía

Contractor:
Construcciones Vera

Consultants:
SIP

Photographs:
Lena García Huber – Carla Gómez

Budget:
2.083.295 euros

Location:
C/ Marie Curie. Parque Tecnológico de Andalucía, Málaga

Year:
October 2010

Description

HABITEC Technological Center, located in Parque Tecnológico de Andalucía, is conceived as a building in an environment of innovation and entrepreneurship. The architectural language is inspired by the computer “pixel”. A chaotic and non-figurative design was chosen since an image that enhances the technological character of the building is intended. The solutions developed are oriented towards the energy optimization of the building:

  • Passive design of the building to avoid forced ventilation and artificial lighting (distribution of spaces around a patio, basement not buried, etc.)
    Mobile and adjustable blades connected to an automated system for controlling solar radiation.ar.
  • Domotic mechanized awning that regulates solar radiation to provide freshness in summer and heat in winter.
  • On the roof, photovoltaic panels have been installed that produce 50% of the average energy consumed by the building.

Architects:
Kusha Ghoreishi
Guillermo Casado

Work team:
Laureano Ramos (Technical Architect)
Noelia Marzal Peña (Engineer)
Alessandro Sannicoló (Engineer)
Ana Belén Pabón (Engineer)

Promoter:
Parque Tecnológico de Andalucía

Contractor:
Construcciones Vera

Consultants:
SIP

Photographs:
Lena García Huber – Carla Gómez

Budget:
2.083.295 euros

Location:
C/ Marie Curie. Parque Tecnológico de Andalucía, Málaga

Year:
October 2010

Description

HABITEC Technological Center, located in Parque Tecnológico de Andalucía, is conceived as a building in an environment of innovation and entrepreneurship. The architectural language is inspired by the computer “pixel”. A chaotic and non-figurative design was chosen since an image that enhances the technological character of the building is intended. The solutions developed are oriented towards the energy optimization of the building:

  • Passive design of the building to avoid forced ventilation and artificial lighting (distribution of spaces around a patio, basement not buried, etc.)
    Mobile and adjustable blades connected to an automated system for controlling solar radiation.ar.
  • Domotic mechanized awning that regulates solar radiation to provide freshness in summer and heat in winter.
  • On the roof, photovoltaic panels have been installed that produce 50% of the average energy consumed by the building.

Graphic documentation:

Technical information

In the office building for the headquarters of HABITEC in C / Maria Curie 13, in the PTA de Málaga, the design of the facade arises from the implementation of the building. We are in a Technological Park, and for that reason we looked for an image that transmited an innovative spirit.

Inspiration comes from the computerized pixelation with which computers interpret reality. We opted for a chaotic and non-figurative design since an abstract image inspired by new technologies is intended.

The changes introduced are oriented towards the energy optimization of the building:

  • The elimination of the forced ventilation of the basement-parking is proposed, replacing the basement retaining walls with pillars and bays open to the outside. Through slopes, a space is released that allows natural lighting and ventilation, as well as eliminating humidity.
  • The existing interior patio is modified, placing a mechanized awning that regulates solar radiation.
  • The non-passable roof of gravel is covered with photovoltaic panels that produce 50% of the energy consumed by the building.
  • The windows of the curtain walls, having no slats to protect them, have been executed with a glass that allows only 30% of the solar radiation to pass through. The modifications made have significantly improved the behavior and energy consumption of the building.

Work process gallery