HABITEC, Technological Center

    • Architects: Kusha Ghoreishi – Guillermo Casado
    • Work team: Laureano Ramos (Arquitecto técnico), Noelia Marzal Peña (Ingeniera), Alessandro Sannicoló (Ingeniero), Ana Belén Pabón (Ingeniera)
    • Client:  Parque Tecnológico de Andalucía
    • Contractor: Construcciones Vera

    • Consultants: SIP
    • Photography: Lena García Huber – Carla Gómez
    • Budget:  2.083.295 euros
    • Location: C/ Marie Curie. Parque Tecnológico de Andalucía, Málaga
    • Date:  Octubre 2010

In the office building for the headquarters of HABITEC in C / Maria Curie 13, in the PTA de Málaga, the design of the facade arises from the implementation of the building. We are in a Technological Park, and for that reason we looked for an image that transmited an innovative spirit.

 

Inspiration comes from the computerized pixelation with which computers interpret reality. We opted for a chaotic and non-figurative design since an abstract image inspired by new technologies is intended.

 

The changes introduced are oriented towards the energy optimization of the building:

 

• The elimination of the forced ventilation of the basement-parking is proposed, replacing the basement retaining walls with pillars and bays open to the outside. Through slopes, a space is released that allows natural lighting and ventilation, as well as eliminating humidity.

• The existing interior patio is modified, placing a mechanized awning that regulates solar radiation.

• The non-passable roof of gravel is covered with photovoltaic panels that produce 50% of the energy consumed by the building.

• The windows of the curtain walls, having no slats to protect them, have been executed with a glass that allows only 30% of the solar radiation to pass through. The modifications made have significantly improved the behavior and energy consumption of the building.

HABITEC,  Technological Center

    • Architects: Kusha Ghoreishi – Guillermo Casado
    • Work team: Laureano Ramos (Arquitecto técnico), Noelia Marzal Peña (Ingeniera), Alessandro Sannicoló (Ingeniero), Ana Belén Pabón (Ingeniera)
    • Client: Parque Tecnológico de Andalucía
    • Contractor: Construcciones Vera

    • Consultant: SIP
    • Photography: Lena García Huber – Carla Gómez
    • Budget:  2.083.295 euros
    • Location: C/ Marie Curie. Parque Tecnológico de Andalucía, Málaga
    • Date:  Octubre 2010

In the office building for the headquarters of HABITEC in C / Maria Curie 13, in the PTA de Málaga, the design of the facade arises from the implementation of the building. We are in a Technological Park, and for that reason we looked for an image that transmited an innovative spirit. Inspiration comes from the computerized pixelation with which computers interpret reality. We opted for a chaotic and non-figurative design since an abstract image inspired by new technologies is intended.

 

The changes introduced are oriented towards the energy optimization of the building:

• The elimination of the forced ventilation of the basement-parking is proposed, replacing the basement retaining walls with pillars and bays open to the outside. Through slopes, a space is released that allows natural lighting and ventilation, as well as eliminating humidity.

• The existing interior patio is modified, placing a mechanized awning that regulates solar radiation.

• The non-passable roof of gravel is covered with photovoltaic panels that produce 50% of the energy consumed by the building.

• The windows of the curtain walls, having no slats to protect them, have been executed with a glass that allows only 30% of the solar radiation to pass through.The modifications made have significantly improved the behavior and energy consumption of the building.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies